Димитри Удовички Пиерре Г, редитељ документарног филма

Димитри Удовички Пиерре Г, редитељ документарног филма

Dimitri Udovički rođen је i odrastao u Parizu gde je i  završio svoje osnovno školovanje. Nakon toga, podstaknut srpsko-hrvatskim porodičnim korenima, sa poznavanjem 4 jezika, fokusiran na film, otputovao je na istok, u Rusiju, gde je studirao na Višem institutu scenarista i filmskih reditelјa u Moskvi (BKCR) na  masterklasu Vladimira Hotinjenka, Pavla Fina i Vladimira Fenšenka. Zatim je proveo dve godine u Americi studirajući u školi glume Lee Strasberg i Actors Studio u Los Anđelesu.

Po povratku u Beograd, Dimitri je proveo vreme u pozorištu i na radiju gde je radio sa raznim pozorišnim grupama. Iz tog perioda  se izdvaja režija predstave „Dali protiv Pikasa“ u Bitef teatru u saradnji sa Fernardo Arrabalom osnivačem nadrealističkog Pokreta panike (Mouvement panikue), čiji su suosnivači Roland Topor i Alehandro Jodorovski, a čiji je član i Dimitri.

Tokom Kovid krize učestvovao je i u realizaciji komada „Latice zatvora“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu koji je takođe napisao Fernando Arrabal. Nјegova druga pozorišna dela su „Pravi Zapad“ Sema Šeparda u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Akademijom umetnosti u Osijeku iz Hrvatske, gde je radio i kao umetnički saradnik. Dimitri je na radiju režirao radio drame: „Vojadžer 2019”, „Stopere”, „Pas koji laje”, „Ljuba Popović – majstor, podvižnik, slikar”, „Povratak”, „Besmrtnik – Vladimir Veličković” u saradnji sa Radio Beogradom.

U okviru filma Dimitri je osvojio mnoge međunarodne nagrade za svoj dokumentarni film “Aral: Smrt mora”. Ostali filmovi koje je režirao, napisao i snimio uklјučuju “Je t’aime”, “Reminiscencia” i „Kuća“. Asistirao je reditelјki  Rie Rasmussen  na filmu  “Human Zoo” u Srbiji 2007. godine. 2003. godine u Moskvi je asistirao režiseru Andreju Končalovskom na filmu “Mad House”. Asistirao i DP Aliju Khamraevu za dokumentarne filmove “Salim” & “Slikar”. Pomoćnik reditelja je bio na  filmu  „Zid sećanja“ sa reditelјem Vladom Petrićem 2007. godine. Kao pomoćnik reditelјa Dimitri je radio i na dokumentarnom filmu  sa zvezdom Žerarom Depardjeom u filmu „Moj uzbekistanski san“  koji je snimlјen u Uzbekistanu.  Upravo je završio dokumentarni film pod nazivom “Otkucaj srca” koji je prikazan na nekoliko festivala. Dva igrana filma koja su u trenutnoj fazi razvoja su “Olgin sin” i “Pas koji laje”. Trenutno, Dimitri živi u Parizu i u Beogradu i u kontaktu je sa američkim partnerima radi kastinga i rasporeda za igrani film “Olgin sin” koji će režirati.

Translate »