Невенка Реџић Тот, главна сниматељка слике

Невенка Реџић Тот, главна сниматељка слике

Prof. mr. Nevenka Redžic Toth/Nena Toth, filmski stvaralac, je prva žena iz našeg okruženja, diplomirani filmski snimatelj Praške Akademije FAMU, sa završenom magistraturom iz te oblasti. Od televizije Novi Sad bila je stipendista poslenju godinu studija Kamere na  Praškoj Akademiji, FAMU.

Član je nacionalnih i Internacionalnih i udruženja: 

Na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu, predavala je Filmsku i TV Kameru u zvanju profesora 19 godina na Katedri za Filmsku i TV Kameru studentima druge godine. 

Gostovala je kao profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) , zatim na Toronto Univerzitetu, Cinema Verite Academy, Ottawa, i u Moskvi na Lomonosov University kao i na University of  the Humanities (RSUH). Dve godine uzastopne bila je gost profesor na oba fakulteta u Moskvi. 

Kao Izvršni producent u Beogradu Yu Cinema radnoj zajednici i u Kanadi Nena Film Verite Productions potpisla je ukupno  preko 60 filmova u svojoj internacionalnoj karijeri. U Yu Cinema proizvela je sa Fakultetom Dramskih Umetnosti I Ministrastvom kulture, 20 studenskih filmova koje je plasirala na mnogim internacionalnim festivalima u toku svoje profesorske karijere na FDU. 

Kao snimatelj  kod nas bila je angazovana u preko 150  kratkih filmova i kao Direktor fotografije u dva i igrana naša filma (Šta je sa tobom Nina i Žene u zatvoru), oba u filma u režiji Gordane Boškov. U Kanadi je radila kao Direktor fotografije na dva igrana filma i u preko 35 kratkih kanadskih filmova bila je snimatelj. 

Kao reditelj, snimatelj, scenarista i producent, dobiitnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih priznanja za svoj rad na filmu.

Nena Toth, je zvanje Kanadskog Eminentnog umetnika stekla u 2009. godini, sa priznanjem grada Otave.

Nenina prva nagradu za Kameru bila je  je za   filmu “Žedj mrtvih” na TV Festivalu u Ex Yu, Portorož a Zlatna Harfa istom filmu Reditelja Nikole Majdaka dodeljena je u Dablinu u kome je radila kao snimatelj. 

I prva nagrada u Kanadi  bila je 2004. na Festivalu Nijagara. Film Phantasmagoria, eksperimentalni i koji je rezirala i snimila, priglašen je za najbolji film u toj kategoriji.

Dobitnik je nagrade za najbolji scenario na Internacionalnom festivalu INTERFER, u Somboru , za dokumentarni film koji je i rezirala “Kanuom do Artika’  i Film je uvrscen u program Nacionalnig istoriskog Arhiva Kanade.

Kanadski Spot u kome je bila angazovana kao Direktor fotografije,“ MAN OVER MATTER ”, proglazen je za najbolji  strani Spot Prva Nagrada ,na Internacionalnom filmskom festivalu sportskog filma u Los Angelos-u, Jula 2010 godine. 

Od 2003. godine aktivno radi I kao filmski selector i umenticki director na Internacionalnim festivalima dokumentarnog i kratkometraznog filma u nasoj zemlji i u inostranstvu. 

Na Internacinonalan Festival Vizualne Antropologije, Internacionalni Festival Etnoloskog filma Beograd bila je predsednik zirija. 

Na Internacionalnom TV Festivalu, Bar Montenegro, (2006, 2007 2008,2009, 2010) je bila angazovana kao Predsednik Selekcione komisije, clan zirija I profesor sa Master programom za studente svih Akademija iz Ex –Yugoslavije .

Kao Umetnicki director I selektor realizovala je tri godine uzastopce program Savremenog kratkometraznog kanadskog Filma I Kulturnom centru “Budo Tomovic” u Podgorici, koji je sjajno bip pracen svim medijima kroz Crnu Goru.

Godine 2010, sa novim programom svoje Kanadske filmske skole Nena Film Verite Academy: International Film School of Cinema: A Global Multimedia Arts Communications,prof. Toth  bila je predsednik zirija i gostovala je na festivalu Visualne Antropologoje “Mediating Camera” 2010 sa temom «Visual Anthropology: Bridging Art and Science». Artikal koji publikovan  na Lomonosov Universitetu je takodje objavljen u nasem strucnom casopisu Etnogravskog Muzeja u Beogradu.

U Otavi 2010 godine u okviru svoje firme osnovala i Kanadsku Internacionalnu FILM FEMINA Asocijaciju ( Canadian Film Femina International Association) u cilju bolje i znacajnije afirmacije  zena autora i programa prikazivanja njihovih filmskih dela u Kanadi I u svetu. 

Ove 2022 godine  je kao Direktor fotografije bila angažovana u Kanadskom filmu pod nazivom “Before me” koji je sniman u Kanadi i UK. 

Kao kompletan autor upravo radi na svom novom eksperimentalnom filmu  Cinema Verite Etc. u  2022/23 godini . 

(Neki od Filmova se mogu pogledate na Vimeo. com) 

http://vimeo.com/user3216769/videos

Član je od osnivanja nase SAS Serbian Association of Cinematographers. 

Član u zvanju Umetnika naseg UFUS.

 U Kanadi u Torontu je takodje Member of the Academy of Canadian Cinema and Television, Toronto.

U Otavi; clan DARK Media center  (SAW VIDEO). LIFT, WFV, MAIN Film. TORONTO, Montreal. Canadian FILM FEMINA International association, Otava. 

Translate »