In memoriam Милан Јелић (1944-2023)

In memoriam Милан Јелић (1944-2023)

Милан Јелић, редитељ и сценарист, истакнути филмски уметник и члан Удружења филмских уметника Србије, преминуо је 28. фебруара 2023. године у 79. години живота.

Испраћај за кремацију почиње у 13 часова, у четвртак 9. марта 2023. Кремација је у 14 часова, а урна ће накнадно бити положена у Алеју заслужних грађана.

Милан Јелић је дипломирао на Факултету драмских уметности и на Светској књижевности са теоријом Филолошког факултета у Београду.

Као редитељ дебитовао је дугометражним играним филмом Бубашинтер, а затим следе играни филмови Тигар, Рад на одређено време, Недељни ручак, Мој тата на одређено време, Пази шта радиш (Матуранти), Развод на одређено време, Шпијун на штиклама, Чудна ноћ, Велика фрка. За своје филмове добио је низ награда и признања. Филмови су му приказивани на међународним фестивалима у Чикагу, Манхајму, Пезару, Гифоне вале Пиани и Авелину где је добио Златну медаљу за режију филма Рад на одређено време. Добитник је више награда за сценарија Још овај пут и Љубавни живот Будимира Трајковића (косценарист).

Режирао је кратке игране и документарне филмове, као и телевизијске и радио емисије.
Писао је и позоришне драме, од којих је АТЕЉЕ 212 неколико сезона играо Јелисаветине љубавне јаде због Молера.

Удружење филмских уметника Србије доделило му је награду за целокупно стваралаштво и допринос српској кинематографији. Сећаћемо га се с пијететом.

Translate »