Награде УФУС-а у 2019. год.

Награде УФУС-а у 2019. год.

Удружење филмских уметника Србије – репрезентативно удружење у култури  доделило је своје награде и признања из области филмског стваралаштва за 2019. годину.

Награда за животно дело припала је доајенима српског филма, редитељу и сценаристи филмском, Горану Паскаљевићу, затим филмском сниматељу, Милораду Јакшићу – Фанђу и Божидару Зечевићу, филмологу.

Горан Паскаљевић. Aутор je јединственог стилског и поетског надахнућа у српском филму,  са опусом, и по уметничким квалитетима и по обиму, европског филмског формата. За свој уметнички рад овенчан је многобројним  домаћим и иностраним наградама и признањима. Филмски поета, лиричар, меланхолик и реалиста, кад је потребно и критичар друштвене стварности, данас стоји на пиједесталу српског филма и српске културе на самом његовом врху, достојан признања за животно дело које му додељује његово матично Удружење, чији је део органа управљања био и сам дуги низ година.

„Мислим да филмска фотографија има сврху само онда када је подређена концепцији филма и када је функционална. Када је сама себи сврха она постаје потпуно беспредметна.“ Изјавиће 1967. године  филмски сниматељ Милорад Јакшић Фанђо  у паузи снимања, између два кадра, свога тада четвртог играног филма, без сумње класичног остварења српске кинематографије, филмa „Кад будем мртав и бео“, редитеља Живојина Павловића.  Пре тога, у истој години, снимиће и претходни филм истог аутора, такође  епохално филмско остварење, „Буђење пацова“…Филмско постигнуће за велику похвалу и трајну почаст.   

Стваралачко дело Божидара Зечевића – критичара, историчара и теоретичара  филмског, као и драмског писца, сценаристе и редитеља – можемо слободно већ данас рећи – припада ризници трајног знамења српског филма и српске културе. Припада кругу наших најеминентнијих и најутицајнијих филмских критичара које смо икада имали, почев од својих првих објављених критика крајем седамдесетих, па све до најновијег времена. У том погледу његово перо је и данас  неугаслог сјаја и ауторитета.

Добитници награда УФУС-а у 2019. години
ФОТО: Зоран Буђић

Годишња награда за филмско стваралаштво у категорији дугометражног играног филма додељена је Мирославу Терзићу за режију филма „Шавови“.

Режија Мирослава Терзића клони се свега што стоји на путу једноставној причи, он користи све уобичајене алатке да сачува своју доминанту проистеклу из добро постављене драматургије филма. Таква редукција доноси филму пресудан квалитет; могло би се рећи да представља одлику једног новог стила у српском филму, али и шире, што нису пропустили да запазе и у Берлину. Све помажуће компоненте – камера, монтажа, изградња амбијента – солидарно дејствују унутар ове структуре и затварају главни шав, оно осећање стварности које се протеже изван ивице екрана, о коме је некад писао Жан-Пјер Удар, у својој фамозној “теорији шава”, тако важној за модерно стваралаштво.

Годишња награда за филмско стваралаштво у категорији дугометражног документарног филма припала је Дарку Бајићу за режију филма „Линија живота“.

„Линија живота“ је са пијететом и посвећењем испричана филмска документарна прича Дарка Бајића о своме оцу Милошу Бајићу, врхунском српском ликовном ствараоцу, његовом заточеништву у концетрационом логору Матхаузен током Другог светског рата, и његовим цртежима тада насталим у магновањима између страха и наде, људског отпора и смрти.

Меморијална награда „Јован Аћин“ Удружења филмских уметника Србије за остварени домет у области ангажованог документарног филма додељена је документарном остварењу, филму „Окупирани биоскоп“, младе редитељке Сенке Домановић. 

Удружење је доделило и диплому Фестивалу ауторског филма за допринос развоју филмске културе у Србији, на 25-огодишњицу Фестивала.

Награде и признања Удружења филмских уметника Србије уручена су на пригодној свечаности, 17. децембра 2019. године у просторијама Аероклуба.

Translate »