Terazije 26/I, 11000 Београд, Србија
+381 11 26-86-351
ufusbg@gmail.com

Историјат Удружења

Године 1950. у Федеративној народној републици Југославији, бившој нам држави,  дошло је до организационих промена и измене начина рада у области кинематографије у чијем склопу су филмски радници престали да буду стално запослени у  филмским предузећима и пребачени су  у статус такозваних слободних филмских радника, касније преименован у статус самосталних филмских радника. Нова статусна и радна ситуација створила је потребу да се филмски радници у циљу заштите својих професионалних, статусних и социјалних права посебно удружују у своје сталешке организације. Тако је дошло до оснивања најпре Савеза филмских радника Југославије, у Београду 15. марта 1950. године, а одмах потом и републичких  удружења.

Оснивачка  Скупштина  Удружења филмских радника Народне републике Србије одржана је 4. јуна 1950. године у просторијама „Авала“ филма на Ташмајдану, у данашњој згради Телевизије Београд, њеном порушеном делу у бомбардовању 1999. године. Из Удружења филмских радника Србије се 1968. године најпре издвојило Удружење филмских глумаца Србије, а године 1980. матично Удружење филмских радника Србије се раздвојило на Удружење филмских уметника Србије и Удружење филмских и ТВ уметничких сарадника Србије.

Удружење филмских уметника Србије (акроним УФУС)  легитимни је наследник и настављач Удружења филмских радника Србије и баштиник његове богате прошлости.

Translate »