Награде УФУС-а у 2018. години

Награде УФУС-а у 2018. години

Удружење филмских уметника Србије-репрезентативно удружење у култури  доделило је своје награде и признања из области филмског стваралаштва за 2018. годину.

Награда за животно дело припала је доајенима српског филма, редитељу и сценаристи филмском, Здравку Шотри, и сценаристи и редитељу филмском, академику Душану Ковачевићу. 

Здравко Шотра (Koжице, Столац, у Херцеговини, 1933.) један је од наших најплоднијих филмских и телевизијских стваралаца, са тематски и жанровски изузетно разуђеним и богатим филмским опусом. Најистакнутије место у овом опусу припада  филмовима: „Освајање слободе“, „Браћа по матери“, „Идемо даље“, „Бој на Косову“, „Игмански марш“, „Више од игре“, „Држање за ваздух“, „Лајање на звезде“, „Зона Замфирова“, Ивкова слава“ и другим. 

Филмско дело академика Душана Ковачевића (Мрђановац код Шапца, 1948.) припада темељним вредностима српског филма, његовим највишим естетичким и уметничким дометима. Почев од његовог првог написаног сценарија за филм „Бештије“, преко сценарија за филмове „Ко то тамо пева“, „Посебан третман“, „Маратонци трче почасни круг“, „Подземље“, „Сабирни центар“, „Свети Георгије убива аждаху“, па све до филмова „Балкански шпијун“ и „Професионалац“, које је и режирао.  

Годишња награда за филмско стваралаштво припала је Милошу Аврамовићу за режију филма „Јужни ветар“ и Милошу Кодему за сниматељски рад у филму „Заспанка за војнике“. 

Милош Аврамовић је режијом филма „Јужни ветар“  остварио дело високог кинематографског стандарда, једнодушно прихваћено како од стране критике тако и најширег круга гледалаца.

Милош Кодемо је својим сниматељским радом у филму „Заспанка за војнике“ остварио  фотографију  упечатљиве драмске снаге и високих филмско-естетичких квалитета.

Меморијална награда „Јован Аћин“ Удружења филмских уметника Србије за остварени домет у области ангажованог документарног филма припала је несвакидашњем документарном остварењу, филму „4 године и 10 минута“, младог редитеља Младена Ковачевића. 

Удружење је доделило и две дипломе. Фестивалу Ухвати филм за промоцију хуманих вредности и особа са инвалидитетом на филму као и диплому Јону Кармазану за дугогодишњу успешну сарадњу.

Награде и признања Удружења филмских уметника Србије биће уручени на пригодној свечаности, 21. децембра 2018. године у Аероклубу са почетком од 12 сати. 

Translate »