Петар Пашић, редитељ играног филма

Петар Пашић, редитељ играног филма

Petar Pašić je srpski reditelj, scenarista, producent i univerzitetski profesor.

Roђen je 1973. godine u Beogradu, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Njegov filmski prvenac, dugometražni film Soliter, je dobio 2000. godine nagradu na filmskom festivalu u Njujorku za najbolji debitantski film.

Kratki film “Zadnja želja” (2003.) prikazan je na brojnim svetskim festivalima (Alpe Adria, Sarasota, Bermuda, La Cittadella del Corto, …).

Kratki film “Svadba” (2006.) je dobio Vesna nagradu za najbolju filmsku fotografiju na Slovenačkom filmskom festivalu, Special Mention FictionWorld na Sedicicorto u Italiji, a prikazan je i na festivalima: Locarno, Okanagan, Brussels, itd.

Petar Pašić je režirao film “Mi nismo anđeli 3”, najgledaniji srpski film u 2006. godini.

“E-pigs” (2009) je njegov kratki igrano-animirani film koji je dobio nagradu Vesna za posebna dostignuća i najbolju sporednu ulogu na Slovenačkom filmskom festivalu, Special Mention na festivalu Mediteranskog kratkog filma, Tangier, Maroko, Nominaciju za najbolji scenario 2010. u Varšavi i proglašen je za najbolji kratki film na Valley Film Festivalu, Kalifornija.

Njegov dugometražni film O bubicama i herojima je prvi put prikazan 2018. godine na FEST-u a svoju britansku premijeru je imao oktobra 2018. na Raindance festivalu u Londonu.

Translate »