Ранђеловић Нинослав, редитељ документарног филма

Ранђеловић Нинослав, редитељ документарног филма

Рођен 1959 у Београду, Србија.

Дипломирао на Одељењу за Филозофију на Филозофском факултету универзитета у Београду и магистрирао Теологију на Теолошкој Академији Св. Владимир у Њујорку.

Као независтан аутор и продуцент реализовао продукцију 32 документарна филма и више десетина телевизијских прилога и емисија посвећених документовању угрожених људских права Срба и других не-Албанаца на Косову и Метохији. Филмови су приказани на домаћим и страним телевизијским медијима, као и на међународним филмским фестивалима на којима су неки и награђени (Лондон, 1999; Будимпешта, 2000; Париз, 2001; Атина, Стокхолм и Амстердам, 2002; Москва и Иркутск, 2004; Рим и Париз, 2005; Мичиген, 2006; Осло, 2007). Филмови посвећени овој тематици представљени су и на релевантним академским установама у Европи и САД (Универзитет Сорбона у Паризу, Московски државни универзитет, Лондонска школа економије и политичких наука, универзитет у Хајделбергу, Атински државни универзитет, универзитет у Стокхолму, Колумбија универзитет (Хариманов Институт за друштвене студије) у Њујорку, МИТ универзитет у Бостону, Рокфорд универзитет, универзитет у Мичигену, универзитет у Бостону), као и на значајним политичким институцијама у свету – ОЕСЦЕ, УНЕСКО, Уједињене нације, Амерички Конгрес, Национални Прес Клуб у Вашингтону, Европски Парламент и Парламент Русије…).

Најзначајније Интернет и ДВД презентације филмова из ове продукције:

Влада Републике Србије је 2005. године користила осам филмова из ове продукције за  формирање Интернет сајта Републике Србије посвећеног представљању проблема угрожених људских права на Косову и Метохији:

https://www.srbija.gov.rs/kosovo-metohija/en/8941

Ови филмови су такође представљени и на мом Јутјуб каналу:

https://www.youtube.com/channel/UCUGfiW5t8Cxh-H4-d0Vpn4Q

Патријаршија Српске Православне Цркве је 2007. године представила ДВД издање ових филмова (“Дани од страха”) koje je са благословом и препоруком Патријарха српског, господина Павла, званично достављено свим члановима Европског парламента, као и већ поменутим политичким организацијама, образовним установама и установама културе у Европи.

Министарство спољних послова Републике Србије је 2009. године представило још једно ДВД издање ових филмова (“Документ страдања, Косово:1998-2007”) u седишту УНЕСКО-а у Паризу, као и у седишту ОЕБС-а у Бечу.

Осим документарних филмова посвећених проблему угрожених људских права и слобода на КиМ, реализовао је и продукцију 14 документарних филмова о древним верским традицијама и обичајима који се још увек практикују у неким од најудаљенијих региона у свету – Индији, Тајланду, Вијетнаму, Јапану, Јужној Кореји, Сибиру, Бразилу, Куби, и Мексику.

Ови филмови су такође представљени на домаћим и страним телевизијским медијима, као и на међународним филмским фестивалима на којима су неки и награђени (Њу Делхи, Индија, 2010; Токио, Јапан 2011; Сеул, Јужна Кореја 2012; Хавана, Куба 2014;)

Ови филмови су такође представљени и на мом Јутјуб каналу:

https://www.youtube.com/channel/UCUGfiW5t8Cxh-H4-d0Vpn4Q

Осим продукције документарних филмова, ангажован је и као гостујући професор на катедрама одсека Медији и Комуникација на универзитетима у Сједињеним Државама и Јужној Кореји.

Translate »